5 STJERNER til DVD - udgivelsen

2013-10-21 08:47

 

Genial gaveidé

* * * * *

ANMELDELSE

af HENRIK ØSTER-JØRGENSEN hej@herningfolkeblad.dk

» Tangentspilleren « Instr.: Anne Moulvad DVD-ANMELDELSE Anne Moulvads dokumentarfilm om organisten Kristian Marius Andersen er nu ude på dvd og bluray. Filmen i sig selv blev anmeldt i Kultur magasinet tilbage i januar -den fik fem stjerner og prædikatet » fremragende « -så det mest spændende i denne omgang er ekstramaterialet.

Filmen er i dvd-versionen udstyret med engelske undertekster, og det er lidt af en geni-streg. Der ligger måske et stort marked uden for Danmark for denne film -tænk blot, hvis den blev lagt på den britiske Netflix.

Historien vil være interessant uden for landets grænser. Dels er Kristian Marius Andersen jo født i England, og dels giver filmen et fornemt indblik i, hvad velfærdssamfundet kan gøre for mennesker. Resten af verden er meget nysgerrig på den danske velfærdsmodel i disse år, og Kristian Marius Andersen foldede sig jo først for alvor ud, da han fik opbakning af Mads Bille og det danske samfund til at få en velfungerende dagligdag.

Dvd'en rummer i øvrigt også en fornem booklet, så man får en anelse mere for pengene, end man er vant til.


Godt to timers ekstra guf

Men nu til ekstramaterialet. Der er i alt 135 minutters ekstra guf oven i filmen, og det hele er musik. Ekstramaterialet er delt op i fire sektioner med debutkoncert, improvisationer, koncerten med dirigent Alexander Prior og live-optagelser med D'Jazz ( hvor kulturspeditøren minsandten også er i billedet).

I debutkoncerten giver Kristian Marius Andersen og drengekoret den fuld gas, og det er guf for korfans, at hele molevitten er der. Dog ser farverne lidt pudsige ud på mit fjernsyn -billederne er generelt meget lyse i ekstramaterialet.

I improvisationerne lyser spilleglæden ud af Kristian Marius Andersen, mens publikum bare sidder og måber over hans evner. Særligt sjov er scenen, hvor et brudepar har forladt kirken for længst, og de er begyndt at rydde op -Kristian Marius Andersen spiller bare videre, fordi han har det sjovt.

Optagelsen med Alexander Priorkoncerten er spændende, for det er et meget smukt stykke musik. I starten ser man et billede af halvtomme kirkebænke, og man når lige at tænke: » Hvad søren? « -indtil det går op for én, at det jo ikke er optaget i Herning, hvor opbakningen var 100 procent til koncerten, der fik seks stjerner i Folkebladet.

Optagelsen med D'Jazz udendørs ved Fermaten skæmmes i øvrigt af lidt dårlig lyd, men det kompenseres så rigeligt af hovedpersonens åbenlyse spilleglæde.

Dvd'en kan købes via nettet og i en snes butikker, samt hos korene i Herning.

Og det vil jeg da råde alle med den mindste interesse for kormusik til at gøre. Og så er » Tangentspilleren « jo en fuldstændig brillant gaveidé, når nu julen står for døren.